In prezentarea generala a jocului de airsoft sectiunea replici si echipamente, va prezentam sumar tipurile de replici ca se folosesc, munitia, plus cateva informatii despre cum se imbraca jucatorii de airsoft si cum sa va protejati in timpul jocului.

A.E.G. sau Automatic Electric Gun:

Armele de airsoft de tip AEG sau pe larg Automatic Electric Gun in traducere: Arma Automata Electrica reprezinta cel mai raspandit model de jucarie de airsoft. Actionarea sa este de natura electrica transformand energia electrica in energie cinetica. Aceste tipuri de replici au o autonomie destul de mare de functionare, astfel cu un acumulator pot fi actionate de la cateva sute pana la cateva mii de bile, pana sa se termine energia din acumulator. Datorita sistemului de actionare folosit, bilele au o viteza constanta, astfel precizia este si ea foarte buna. Toti acesti factori fac ca acest tip de replica sa fie cel mai raspandit in lumea larga. Posibilitatea de imbunatatire ale acestei game de replici airsoft este uriasa, existand zeci de mii de accesorii si posibile upgrade-uri interne ce permit viteze si cadente de toate felurile pentru toate gusturile.

Replicile electrice pot avea o viteza intre 50 si 170 m/s in functie de calitatea componentelor interne. Viteza uzuala este de aprox 80-120 m/s. In aceasta categorie de viteze, componentele interne nu sunt foarte solicitate in comparatie cu replicile ce ating viteze intre 120-150 m/s. Vitezele peste 150 sunt bazate pe componente interne de foarte buna calitate oferind anduranta necesara si totusi acestea tind sa cedeze catastrofic mult mai repede in comparatie cu cele mai slabe. Cadenta de tir se situeaza intre 10-12 bile pe secunda si 20-25 bps. Cu toate acestea exista posibilitatea modificarii internelor astfel incat sa se poata furniza un volum de peste 25 de bile pe secunda, dar asemenea celor foarte puternice, tind sa cedeze mult mai repede decat cele cu cadente mai mici.

Replici pe baza de gaz:

Numite G.B.B. sau G.N.B. sau G.B.B.R. aceste abrevieri explica exact modul de functionare si forma. Replica mica sau de asalt pe baza de gaz cu sau fara recul. Aceste replici de airsoft spre deosebire de suratele lor ce transforma electricitatea in putere cinetica, utilizeaza puterea unui gaz aflat sub presiune, inmagazinat, care dozat eficient rezulta in puterea ce poate propulsa bila. Principalul gaz folosit este propanul dar nu inainte de a trece prin anumite procese suplimentare de purificare si adaugare de agenti de ungere. Aceste replici spre deosebire de cele electrice au o constanta a bilei ceva mai imprecisa dar nu cu mult.

Principiul de functionare este simplu. Odata incarcata si armata replica in momentul apasarii tragaciului, un cui percutor este eliberat actionand pentru o scurta perioada o valva ce elibereaza o cantitate de gaz directionat spre teava pentru a putea propulsa bila. Depinzand de modelul de arma replicata, jucaria poate fi capabila de foc automat, foc cu foc si foc simplu cu reincarcare manuala. Anumite replici prin actiunea de rearmare ofera un efect de recul asemanator armelor adevarate. De aceea aceste replici sunt preferate si apreciate de doritorii unor senzatii cat mai aproape de replicile adevarate.

Replicile pe baza de gaz pot fi la randul lor modificate existand numeroase componente si piese compatibile. Puterile utilizate de aceste replici sunt in general de acelasi calibru ca replicile electrice: 80-120 m/s cu diferenta ca pentru obtinerea unor viteze mai mari riscul de a ceda catastrofic este mult mai mic, astfel putand fi obtinute viteze foarte mari relativ usor, 150-177 m/s.

Replici pe baza de arc:

Aceste replici sunt in general simple prin constructie si foarte apreciate pentru simplitatea lor. Cele mai raspandite replici pe baza de arc sunt replicile ce imita pustile cu luneta. Principiul face ca aceste replici sa semene foarte mult cu cele reale, in momentul armarii, bila este incarcata pe teava si arcul comprimat. Odata apasat tragaciul arcul este decomprimat si presiunea creata propulseaza bila. Din aceasta categorie fac parte si replicile de tip shotgun, pusti de asalt si chiar pistoale. Bineinteles cele care ofera o nota de realism raman pustile cu luneta si shotgun-urile.

Aceste replici ofera o constanta foarte buna a vitezei bilei astfel pustile cu luneta constituie unul dintre cele mai precise tipuri de replici airsoft. Principiul simplu de functionare permite acestor replici obtinerea unor viteze mari cu investitii destul de mici.

Singurul lor dezavantaj major il reprezinta rata de foc foarte mica si capacitatea de stocare a bilelor deasemenea mica.

Proiectile folosite:

Proiectilele folosite in replicile de airsoft sunt din materiale plastice cu greutati intre 0.12g si 0.48g cu dimensiunea de 6 si 8 mm. Greutatea bilei este foarte importanta deoarece in conjunctie cu puterea generata de catre replica se pot atinge anumite performante specifice. Relatia intre greutatea bilei si viteza de deplasare rezulta energia cinetica a bilei in general masurata in Jouli. Astfel, greutatea bilei exprimata in Kg inmultita cu patratul vitezei exprimata in metri totul supra 2 rezulta puterea bilei. Dar problemele de calcul nu se opresc aici, mai sunt o groaza de factori externi ce influenteaza direct inaintarea bilei. Ideea de baza este simpla, cu cat dorim o traiectorie mai dreapta cu atat trebuie sa optam pentru bile mai grele, cu cat bilele sunt mai grele cu atat distanta de angajare se diminueaza. Astfel trebuie aleasa o balanta intre greutate si viteza pentru a obtine precizia si distanta dorita. Cele mai utilizate greutati pentru viteze intre 50m/s si 140m/s sunt de la 0.20g pana la 0.28g. Cu cat viteza bilei este mai mare cu atat ne putem permite sa folosim bile mai grele. Spre exemplu cu o viteza de 170 m/s putem folosi bile de 0.36g cu un randament destul de bun.

Distanta minima de angajare in cadrul jocurilor organizate isi au originile in protectia impotriva vatamarilor excesive provocate de bilele de airsoft calatorind cu viteze mari. Astfel o bila deplasandu-se cu 150 m/s poate vatama destul de rau tesutul uman, (fara penetrare). Astfel cu cat viteza, respectiv puterea este mai mare. creste si distanta minima de angajare recomandata, pentru a permite bilei o decelerare suficient de mare pentru a diminua leziunile la nivelul pielii.

Diametrul bilelor de airsoft sunt in majoritatea cazurilor de 6mm, mai exact intre 5.90 si 5.99mm. Exista bile pentru airsoft cu vopsea dar nu se mai folosesc deoarece provoaca blocaje dese. Pentru jocurile de noapte exista bile fosforescente, care printr-un sistem de iluminare de tip flash ce se gaseste in incarcator, camera de hop-up sau amortizor, bilele lumineaza in momentul iesirii din replica.

Mare atentie la calitatea bilelor folosite, pentru alimentarea replicilor de airsoft se folosesc doar bile de calitate superioara pentru a evita defectarea lor. Bilele de slaba calitate adesea nu sunt perfect sferice astfel pot provoca blocaje pe teava care ulterior rezulta in cedarea anumitor componente interne precum, pistoane, roti si alte componente.

Bilele mai grele folosesc compusi metalici pentru a ingreuna materialul.

Echipamentul de airsoft:

Echipamentul minim necesar pentru a putea practica acest sport ramane in mod obligatoriu si nediscutabil protectia ochilor. Ochii reprezinta cea mai sensibila parte a corpului expusa riscului de vatamare grava in timpul jocului. Ochelarii de protectie sunt ochelari speciali de protectie fabricati din materiale rezistente pentru a putea rezista impactului cu bila. Pentru protectia ochilor se pot folosi si mastile ce acopera intreaga fata cu lentila solida sau sita din metal, deasemenea special proiectate pantru jocurile de airsoft. Se mai pot folosi si masti utilizate pentru paintball dar nu toate tipurile.

Pentru a diminua leziunile la nivelul pielii provocate de impactul cu bilele de airsoft se pot folosi protectii aditionale precum vestoane, veste tactice, manusi, casti, cotiere, genunchiere si multe altele. Copiate in majoritatea cazurilor dupa echipamente militare existente. Atentie insa la nivelul de protectie, o protectie exagerata poate ingreuna capabilitatea de a recunoaste bilele in momentul impactului. Datorita suspansului si/sau a momentului culminant, jucatorul nu va simti bilele si nici nu le va putea vedea sau auzi.

Termeni utilizati pe terenurile de airsoft:

Tipuri de replici de airsoft:

  • A.E.G. – Automatic Electric Gun : Arma automata electrica
  • A.E.P. – Automatic Electric Pistol : Pistol automat electric
  • G.B.B. – Gas Blow Back : Arma pe baza de gaz cu recul
  • G.N.B. – Gas Non Blow’back : Arma pe baza de gaz fara recul
  • G.B.B.R. – Gas Blow Back Rifle: Arma de asalt pe baza de gaz cu recul
  • S.M.G. – Submachine Gun : Mitraliera de mici dimensiuni
  • S.A.W. – Squad Automatic Weapon : Mitraliera de companie automata