Ce este jocul de airsoft ?

Un joc cu tenta militara intr-un cadru organizat ce simuleaza un conflict, utilizand replici ale armelor adevarate capabile sa traga cu bile solide din plastic de mici dimensiuni. Acest joc se bazeaza in primul rand pe fairplay, deoarece bilele nu lasa urme vizibile, in momentul impactului cu adversarul, acesta trebuie sa confirme pentru ca lovitura sa fie valida.

Echipamentul minim necesar pentru a putea practica acest sport este o replica de airsoft, consumabilele aferente si un minim de protectie obligatorie asupra ochilor, ochelari speciali de protectie sau masca speciala. Aceasta parte a corpului fiind extrem de sensibila exista posibilitatea de vatamare grava.

Un cadru organizat presupune o grupare de minim 2 indivizi ce detin echipamentul minim necesar ce doresc sa simuleze un conflict si o locatie special amenajata pe un spatiu privat, ferita de accesul publicului, deoarece legea interzice afisarea si exploatarea replicilor de airsoft in spatii publice.

Pentru cei ce doresc sa detina replici de airsoft dar nu doresc sa practice airsoft, afisarea si exploatarea replicilor trebuie sa aibe loc in spatii private, ferite de accesul publicului, deoarece legea interzice afisarea si exploatarea replicilor de airsoft in spatii publice.

In tara exista numeroase cluburi si grupari mari ce practica acest sport la nivel local, in cadru organizat cu scop recreativ si/sau ca activitate hobby. In cadrul acestor jocuri sunt stabilite reguli de siguranta obligatorii si sunt luate masuri de precautie pentru eventuale accidente. De aceea este recomandat incepatorilor practicarea acestui sport in cadrul unor grupari mai mari.

Pentru a putea achizitiona, detine si exploata o astfel de replica de airsoft varsta minima este de 18 ani.

Legislatie

“Replici de tip airsoft – replici dupa arme si dispozitive militare reale, la scara 1:1, cu mecanism electric, mecanic sau pe baza de gaz neiritant, construite pe principii asemanatoare armelor, care nu folosesc munitii, ce arunca proiectile nemetalice.”

  • Legea permite achizitionarea si detinerea acestor replici ale armelor adevarate doar de catre persoanele majore fara autorizatii suplimentare, astfel varsta minima obligatorie este de 18 ani.
  • Legea interzice afisarea si exploatarea replicilor de airsoft in locuri publice.
  • Replicile de airsoft se vor transporta in cutiile originale, cutii sau huse destinate transportului, fara a fi incarcate cu munitie.
  • Replicile de airsoft vor putea fi exploatate doar in spatiile private de accesul publicului, special amenajate si semnalizate, pentru practicarea acestui sport.

Cand discutam despre airsoft trebuie sa ne adresam corect pentru a nu crea confuzie intre armele reale si cele de airsoft. Astfel cuvinte ca: jucarie de airsoft sau replica de airsoft si chiar arme de airsoft, trebuie sa fie bine intipatire in vocabularul oricui are de-a face cu acest sport. In lume, legislatia poate sa difere in ceea ce priveste airsoftul, in unele tari fiind chiar interzis. Daca in majoritatea regiunilor viteza maxima este de 199.9m/s in unele locuri cum ar fi Japonia, viteza maxima este de 100m/s sau puterea de 1 Joule.

Scurt istoric

Fenomenul airsoft este originar din Japonia unde armele nu pot fi detinute decat de cadrele militare, astfel oamenii s-au gandit sa realizeze replici ale armelor reale dar fara a avea aceleasi implicatii ca si cele reale. Nimeni nu stie exact anul in care a fost inventat dar in anul 1970 fenomenul numit airsoft si-a facut prezenta in Hong-Kong. Oamenii au fost foarte interesati si astfel s-a extins pe tot continentul Asiei. 10 ani mai tarziu au aparut primele replici de airsoft in Marea Britanie sub forma de kituri semi-asamblate pentru hobby. De aici, airsoftul a ajuns sa fie declarat sport recreational ce s-a extins incet-incet in toata lumea. Astfel, in ziua de azi replicile de airsoft sunt produse la scara larga in toata lumea. Bineinteles cei mai importanti producatori au ramas in Japonia, iar cei mai mari in China si Taiwan. Alti producatori mai mici sunt localizati pe restul continentelor: America, Canada, Europa.